Šta je bila tzv. Herceg-Bosna, bez koje po Čoviću ne bi bilo BiH

Podsjećamo, presudom Haškog tribunala u novembru 2017. godine čelnici tzv. Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

Redakcija
17. 11. 2023

l_958de900674ba6a004f92b70808d7c48

Obilježavanje 32. godišnjice "osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne" započelo je u petak u Mostaru polaganjem vijenaca kod spomenika ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović istaknuo je kako je jedan od ciljeva obilježavanja važnih datuma prisjetiti se i odati poštovanje svima onima koji su u periodu od 1991. do 1995. godine položili svoje živote.

- Ja svake godine ponavljam da tamo gdje nije bilo izvršne i zakonodavne vlasti vezane za Hrvatsku zajednicu Herceg Bosne, hrvatski narod nije opstao. Da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg Bosne danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države – poručio je Čović.

Dodao je kako je također važno prihvatiti i sve ono što je bilo loše, a što se vezuje za Hrvatsku zajednicu Herceg Bosne.

Govoreći o historijskim okolnostima 90-ih godina prošloga stoljeća, Čović je kazao kako je ukidanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne bilo posljedica međunarodnih sporazuma kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

- Mi smo rat zaustavili, a cijena tog dogovora bilo je transformiranje svih institucija koje su tada imale elemente državotvornosti u BiH, i kod srpskog, i kod bošnjačkog, i kod hrvatskog naroda. Svi elementi zakonodavstva Herceg Bosne su ugrađeni u tu Bosnu i Hercegovinu, a mi se i dalje transformiramo, tražimo nova rješenja i tragamo za elementima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja koji su ugrađeni u dejtonski ustav, jer evidentno da mnogi nisu zadovoljili svoje ratne potrebe i planove iz tog vremena – poručio je Čović.

Podsjećamo, presudom Haškog tribunala u novembru 2017. godine čelnici tzv. Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

Krivim su proglašeni Jadranko Prlić (25 godina zatvora), Bruno Stojić (20 godina zatvora), Slobodan Praljak (20 godina zatvora), Milivoje Petković (20 godina zatvora), Valentin Ćorić (16 godina zatvora) i Berislav Pušić (10 godina zatvora).

Za svih šest osuđenika dokazano je učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem čelu je bio tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Haški tribunal je u presudi u predmetu Prlić i ostali, presudio da su Tuđman i Šušak bili dio Uruženog zločinačkog poduhvata kojem je cilj bio stvaranje velike Hrvatske u granicama Banovine iz 1939. godine. Žalbeno vijeće je potvrdilo da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio stvaranje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ujedinjenje hrvatskog naroda, putem etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništva.

 

 

Izvor: vijesti.ba
Comment As:

Comment (0)