MOSTAR: Studenti će dijeliti ljubičaste trake povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Udruženje “Nešto više” danas organizuje ulične kampanje povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja na ukupno osam lokacija na području Mostara, u periodu od 12:00 do 15:00 sati.

Redakcija
27. 11. 2023

ImportanceNEAM_1200x630px

Udruženje “Nešto više” danas organizuje ulične kampanje povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja na ukupno osam lokacija na području Mostara, u periodu od 12:00 do 15:00 sati.

Studentice i studenti će na lokacijama poput Španskog trga, Musale, trgovačkog centra Mepas, Rondoa, Fejićeve, Avenije, Zalika i Kampusa dijeliti ljubičaste trake i naljepnice koje pružaju informacije o tome kako, gdje i kome prijaviti nasilje.

Ulice će postati platforma za otvaranje dijaloga o nasilju, ističući važnost borbe protiv ovog ozbiljnog društvenog problema.

Naime, statistike Agencije za ravnopravnost spolova otkrivaju da je svaka treća žena u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja, dok je svaka druga iskusila neki oblik nasilja.

Nažalost, u posljednjim godinama svjedočimo porastu broja ubojstava žena, a ove godine se dogodilo i nekoliko brutalnih slučajeva koji su duboko potresli našu državu.

“Cilj naše kampanje je podići svijest javnosti i poslati snažnu poruku da šutnja nije opcija kad je u pitanju bilo koji oblik nasilja. Ovu kampanju provodimo u saradnji sa studentima i studenticama koji su odlučili volonterski doprinijeti ovoj važnoj temi”, saopćili su iz “Nešto više”.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” globalno je prepoznatljiva godišnja kampanja koja počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra i traje do 10. decembra, kada se obilježava Dan ljudskih prava. Cilj kampanje je podići svijest i potaknuti djelovanje za prevenciju i uklanjanje nasilja nad ženama i djevojčicama širom svijeta.

 

 

Izvor: mostarski.ba
Comment As:

Comment (0)