SDA: „Bazični problem BiH je pokušaj Dodika da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve.”

„Velikodržavni srpski projekat baziran na udruženom zločinačkom poduhvatu, genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju usmjeren je protiv države BiH i Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u njoj”, istakli su iz SDA.

Redakcija
13. 11. 2023

IMG_9082

Pismo koje su čelni ljudi SNSD-a i zastupnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine uputili Kongresu SAD, u kojem se bivši i sadašnji politički i vjerski predstavnici Bošnjaka optužuju za islamski radikalizam, terorizam, antisemitizam i pokušaj dominacije nad drugim narodima, gomila je neistina koje srpski nacionalisti u posljednjih 30 godina konstantno recikliraju – saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA) BiH.

Naglašavaju da je cilj takvih pokušaja da se u islamofobičnom dijelu međunarodne javnosti gebelsovskim ponavljanjem laži opravda velikodržavni srpski projekat usmjeren protiv države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u njoj. Projekat baziran na udruženom zločinačkom poduhvatu, genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju.

Iako je Bosna i Hercegovina zemlja sa izuzetno visokim prisustvom predstavnika međunarodne zajednice, koji sasvim sigurno znaju pravo stanje i odnose u našoj zemlji, na svaku ponovljenu laž se mora odgovoriti ponavljanjem istine. Zbog toga će predstavnici SDA uputiti pismo na iste adrese na koje su pisali zastupnici SNSD-a. U pismu će dodatno biti pojašnjeno da je bazični problem Bosne i Hercegovine pokušaj Milorada Dodika da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Dodaju da upravo s tim ciljem Dodik i SNSD konstinuirano i sistematski podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, napadaju na ustavno-pravni poredak, na državne institucije Bosne i Hercegovine i lažima pokušavaju oslabiti poziciju bošnjačkih i drugih prodržavnih političkih snaga koje im se u tome suprotstavljaju.

Istovremeno, njihovi napadi, uvrede i omalovažavanja su usmjereni i prema OHR-u i predstavnicima zapadnih država, koje u posljednje vrijeme zauzimaju nešto odlučniji stav prema Dodikovoj separatističkoj politici. To, kao i sudski proces koji je protiv njega pokrenut, uz ostalo su razlozi panike Dodika i njegovih najbližih saradnika. Zbog toga i ne čudi šizofreni potez da se njegovi saradnici, koji su pod američkim sankcijama i koji otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu i glavni su saradnici za širenje ruskog utjecaja na Balkanu, obraćaju Kongresu SAD – saopćeno je iz Stranke demorkatske akcije (SDA) BiH.

 

 

Izvor: etto.ba 
Comment As:

Comment (0)