prof. dr. ŠEKIB UMIHANIĆ POVODOM STRAVIČNOG ČINA dr. MRAOVIĆA: „Pozivam akademsku zajednicu RS-a da se odredi spram ovoga slučaja.”

„Dr. Mraović je nakon 'istraživanja', svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći. Na ovaj način dr. Mraović je počinio niz krivičnih djela, sudjelujući direktno u skrivanju dokaza o smrti i ometajući istragu o smrti civila ubijenih tokom genocida. Također, dr. Mraović je narušio ljekarski kodeks časti, bacivši sjenu na rad svih ljekara u Bosni i Hercegovini“, navedeno je u obraćanju prof. dr. Šekiba Umihanića.

Redakcija
24. 09. 2023

igjoise

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su prije nekoliko dana u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš, u Brčko distriktu.

Najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, muškarcu, sa područja Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. godine.

Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu. To je najvjerovatnije učinio vlasnik parcele, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

Povodom ovoga jezivog i sramotnog slučaja dr. Mraovića, prof. dr. Šekib Umihanić, zastupnik SDA u skupštini TK, pismeno se obratio prof. dr. Siniši Maksimoviću, predsjedniku Suda časti, komori doktora medicine RS-a, akademskoj zajednici RS-a. 

„Dr. Mraović je nakon 'istraživanja', svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći.

Na ovaj način dr. Mraović je počinio niz krivičnih djela, sudjelujući direktno u skrivanju dokaza o smrti i ometajući istragu o smrti civila ubijenih tokom genocida. Također, dr. Mraović je narušio ljekarski kodeks časti, bacivši sjenu na rad svih ljekara u Bosni i Hercegovini“, navedeno je u obraćanju prof. dr. Šekiba Umihanića.

Obraćanje prenosimo u cijelosti ispod teksta.

„Prof. dr Siniši Maksimoviću
Predsjedniku Suda časti
Komora doktora medicine Republike Srpske
Akademskoj zajednici Republike Srpske.

Poštovane  kolege, 
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine saopštio je 20. septembra 2023. godine, da se u dvorištu porodične kuće dr. Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš, u Brčko distriktu BiH, ekshumirani posmrtni ostaci neidentifikovane osobe. Rečeno je da postoje indicije da se radi o muškarcu bošnjačke nacionalnosti, sa područja Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. godine. 

Kosti žrtava genocida, koji su počinile tzv. Vojska RS i dijelovi MUP-a RS, još uvijek su svuda rasute. U proteklih 28 godina sistem ih je iz primarnih grobnica prebacivao u sekundarne i tercijarne, kako bi sakrio dokaze, a istražitelji još uvijek nisu uspjeli prikupiti sve skeletne ostatke ubijenih, po šumama i njivama, širom sjeveroistočne Bosne. Nažalost, još uvijek nisu pronađene ni sve masovne grobnice, koje su pravili Vojska RS i MUP RS. 

Ne postoje riječi kojima bismo objasnili čin našega kolege ortopeda dr. Mraovića, koji je neovlašteno dijelove ljudskog tijela, donio iz Srebrenice još 1997. godine iako je znao da nisu završene sudsko-medicinske istrage o smrti, te da zakon jasno predviđa ko i na koji način se može baviti istraživanjem, pogotovo ljudskih skeleta. Dr. Mraović je nakon „istraživanja“, svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći. Na ovaj način dr. Mraović je počinio niz krivičnih djela, sudjelujući direktno u skrivanju dokaza o smrti i ometajući istragu o smrti civila ubijenih tokom genocida. Također, dr. Mraović je narušio ljekarski kodeks časti, bacivši sjenu na rad svih ljekara u Bosni i Hercegovini. 

Poštovane kolege, u svoje ime i ime kolega, pozivam akademsku zajednicu Republike Srpske da se odredi spram ovoga slučaja.
Pozivam Predsjednika Suda časti u Komori doktora medicine Republike Srpske, kolegu prof. dr. Sinišu Maksimovića, da informiše javnost, šta je Komora poduzela u konkretnom slučaju neetičkog ponašanja kolege dr. Mraovića. Ukoliko izostane reakcija Komore, bit će to opasna poruka javnosti, stručnoj javnosti, ali i porodicama žrtava. Lično sam uvjeren da će kolege u Komori doktora medicine RS, zauzeti čvrst i jasan civilizacijski stav i osuditi ovakve prakse.

Pozivam i ostale kolege iz RS koji su koristili posmrtne ostatke žrtava proteklog rata, da prijave mjesto gdje su ih sakrili, kako bi se proces ekshumacija i identifikacija nestalih, okončao dostojanstveno. 
Časni ljekarski poziv od nas svih zahtijeva da ovaj svijet učinimo mjestom boljeg življenja i da budemo pomoć, podrška i svjetlo čovječanstvu. Slučaj dr. Mraovića je sve suprotno od toga,

S poštovanjem
Prof. dr Šekib Umihanić
Medicinski fakultet, Univerzitet u Tuzli.
Član Boarda Udruzenja otorinolaringologa Balkana.”
Comment As:

Comment (0)