U MOSTARU OSVANULI PLAKATI: „Najluđa noć na kostima Bošnjaka.”

Ovim je iskazan protest protiv proslave, odnosno dočeka Nove 2024. godine na Lakišića haremu. Na plakatima su objavljene i fotografije ekshumiranih kostiju, a u opisu stoji "Tjelesni ostaci iz Lakišića harema ekshumirani prilikom izgradnje kolektora 2017. godine. Trenutno smješteni u sedam vreća u Gradskom groblju Sutina".

Redakcija
20. 11. 2023

b03ff74926db399dde87a97a393b0506

"Najluđa noć na kostima Bošnjaka", "Oteto -prokleto!", "Nova 2024. Ne na Lakišića haremu", natpisi su na plakatima koji su u ponedjeljak osvanuli na ulicama Mostara.

Na plakatima su objavljene i fotografije ekshumiranih kostiju, a u opisu stoji "Tjelesni ostaci iz Lakišića harema ekshumirani prilikom izgradnje kolektora 2017. godine. Trenutno smješteni u sedam vreća u Gradskom groblju Sutina".

Ovim je iskazan protest protiv proslave, odnosno dočeka Nove 2024. godine na Lakišića haremu. Doček Nove 2024. godine, kako su planirali iz mostarske gradske uprave, bit će održan na parkingu između zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i zgrade Vlade FBiH, a Mostarce će u 2024. godinu uvesti regionalna zvijezda Željko Joksimović.

Nakon objavljivanja lokacije za doček nove godine, oglasili su se lokalni političari koji su se usprotivili dočeku Nove godine na dijelu lokaliteta nekadašnjeg Lakišića harema.

Adil Šuta, mostarski gradski vijećnik je povodom ove situacije poručio: "Doček Nove godine neće biti održan na dijelu lokaliteta nekadašnjeg Lakišića harema. To smo jasno danas tražili od gradonačelnika i tako će i biti''.

''Španski trg mjesto za velike događaje, pa tako i za doček Nove godine.'' ''Jasno smo istaknuli da je ovo 'prst u oko' Bošnjacima Mostara i da se organizatori navedene manifestacije ne igraju sa našim osjećajima'', naglasio je Šuta.

Gradonačelnik Mario Kordić gostujući u podcastu portala Bljesak.info ipak navodi kako je imao zamjerki da sama lokacija nije najbolje mjesto. 

"Ja sam danas imao sastanak nevezan uz organizaciju Nove godine, ali sam dobio par informacija, zamolbi, zamjerki, da to možda nije najbolja lokacija u kontekstu događaja zadnjih par mjeseci oko HNK'', iskreno je rekao Kordić. ''Ideja je fine stvari, događaj koji će nas skupiti, da dodatno shvatimo da živimo zajedno, a ne da ga počnemo graditi u ovom momentu na platformi svađa oko lokacija'', jasno je rekao Kordić.

Cijelu objavu možete pogledati klikom OVDJE.

 

 

Izvor: faktor.ba
Comment As:

Comment (0)