Tri palestinska studenta upucana u Americi

Uhapšen je muškarac osumnjičen da je upucao trojicu palestinskih studenata u Burlingtonu u Vermontu, Sjedinjene Američke Države, saopćila je policija.

Redakcija
27. 11. 2023

9d186fa6873c96db6d1ec3e17467236b

Uhapšen je muškarac osumnjičen da je upucao trojicu palestinskih studenata u Burlingtonu u Vermontu, Sjedinjene Američke Države, saopćila je policija.

Policija je identificirala Jasona J. Eatona (48) kao osumnjičenog za napad i uhapsila ga je u nedjelju popodne, navodi se u saopćenju policije Burlingtona, objavio je CNN.

Vlasti kažu da je osumnjičeni živio u stambenoj zgradi u blizini mjesta gdje se dogodila pucnjava. On je priveden u nedjelju oko 15.30 sati na mjestu napada.

Očekuje se da će Eaton biti optužen pred sudom u ponedjeljak. Policija također planira da održi konferenciju za novinare u ponedeljak na kojoj će govoriti o slučaju.

Upucani studenti identificirani su kao Hisham Awartani, student na Univerzitetu Brown u Rhode Islandu; Kinnan Abdalhamid, student na Haverford koledžu u Pennsylvaniji; i Tahseen Ahmad, student na Trinity College u Connecticutu.

Porodice žrtava i nekoliko grupa za građanska prava pozvale su istražitelje da pažljivo ispitaju da li je pucnjava bila zločin iz mržnje, budući da je napad uslijedio usred izvještaja o porastu incidenata protiv muslimanskih i antiarapskih predrasuda u SAD-u.

Dvije žrtve nosile su kefije, šalove koji simboliziraju palestinsku solidarnost, rekli su zvaničnici. Policija je saopćila da su dvije žrtve državljani SAD-a, a jedna ima legalan boravak.

 

 

Izvor: faktor.ba
Comment As:

Comment (0)